Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht – Mark Haddon

Er is een periode in mijn leven geweest dat ik niet wist wat autisme was. Het klonk ernstig, en ik wist dat Quinten die diagnose had gekregen, maar ik had er geen beeld van wat dat betekende in het dagelijks leven.
Het was in die periode, zo rond mijn 14e, dat ik op school een boek uit de mediatheek leende dat werd geschreven vanuit het oogpunt van een jongen met autisme. Als ik het me goed herinner las ik het zelfs in het Engels. Toen ik het boek uit had was ik zó onder de indruk van het verhaal dat ik het me altijd herinnerd heb en op mijn persoonlijke ‘must read’-lijstje zette. Niet per sé vanwege het verhaal, maar omdat het zo levensecht geschreven is.
Tijdens een tripje naar De Slegte vond ik een tweedehands Nederlandstalig exemplaar en kocht ik het boek voor €7,50. Om nog een keer te lezen en dan in de boekenkast te bewaren. Zes jaar en enkele jaren ervaring later kijk ik met andere ogen naar dit -nog steeds- bijzondere boek. Want hoewel het een jeugdboek is, zou iedereen tussen de 10 en 100 jaar dit een keer gelezen moeten hebben.

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht is een hele mond vol voor een boek. De 15-jarige Christopher Boone woont bij zijn vader. Zijn moeder is enkele jaren daarvoor overleden, waardoor zijn vader er nu alleen voor staat. Overdag gaat hij naar een school voor kinderen met een verstandelijke beperking, maar ondanks dat is hij zó goed in wiskunde dat hij er een groot examen in mag afleggen. Dat ogenschijnlijk eenvoudige leven wordt door de war geschopt wanneer de hond van de overbuurvrouw op mysterieuze wijze om het leven komt. Christopher hield van deze hond en is vastbesloten uit te vinden wie de hond om het leven heeft gebracht. In zijn zoektocht komt hij achter meer geheimen dan hij eigenlijk gewild had.

Alles wordt vanuit het perspectief van Christopher verteld. En ik vond het best bijzonder om te lezen hoe een autist door de dag heen komt. (Da’s nie makkelijk nie, kan ik je vertellen.) Zijn afschuw voor de kleur geel en bruin geven nog wel de minste problemen. Christopher communiceert op een heel andere manier met niet-autistische mensen en ervaart angst bij dingen die wij heel normaal vinden. Ik vond ook juist dat dit het verhaal de nodige luchtigheid gaf. Want ondanks dat het boek in de categorie Young Adults valt, is het een moeilijk onderwerp.

Pas in 2009 (het boek werd uitgegeven in 2003) kwam auteur Mark Haddon met een verklaring op zijn website. Hoewel Christopher altijd wordt omschreven als iemand met het syndroom van Asperger, heeft Haddon zijn hoofdpersoon nooit dat label meegegeven. Ik dacht ook altijd dat het hier ging om Asperger, al kan ik wel zien waarom hij dit niet heeft vastgelegd. Het valt immers in het Autisme Spectrum Stoornis, wat betekent dat autisme geen vaste stoornis is maar in heel veel vormen kan voorkomen. Ondanks dat Haddon zegt weinig van autisme af te weten, heeft hij wel heel goed begrepen wat de stoornis inhoudt. Ik heb Quinten al heel lang geleden gevraagd om het boek ook eens te lezen en zijn visie erop te geven, maar mijn liefje is helaas niet zo’n lezer als ik en begint nooit aan het boek. ;)

Conclusie: Eén van de betere boeken als het gaat om het autisme spectrum stoornis, geheel fictie maar wel met een duidelijk beeld wat de stoornis dagelijks inhoudt. En ook buiten het hele ASS-onderwerp een bijzonder boek. :)

“Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht” is o.a. te koop bij Bol.com voor €12,50

In deze blogpost staat een gesponsorde link.

Dit wil je misschien ook lezen:

Comments
 1. Jeske

  Goed boek inderdaad om je kennis te laten maken met autisme, maar ik heb het nooit uitgelezen. Ik kwam er op een gegevenmoment niet meer doorheen en heb toen maar gewoon op internet opgezocht hoe het afliep.

 2. Ik heb dit boek ook gelezen in de tweede, toevallig zat hij bij een pakketje met Engelse boekjes die we van school kregen. Ik vond het zo mooi dat ik het in één dag uitgelezen heb!

 3. Klinkt als een interessant boek

 4. carlijne

  :heart: Ja práchtig boek! ik heb het ook in de tweede voor engels gelezen. ik vond het fantastisch om al die puzzels en raadsels te lezen, de manier waarop de hoofdpersoon denkt en zich voelt. mooiste jeugdboek dat ik ooit gelezen heb. ik weet nog dat ik zo gefascineerd was dat ik daarna dat driedeurenraadsel helemaal heb uitgeplozen, http://nl.wikipedia.org/wiki/Driedeurenprobleem.

  • Lydia

   Wat tof! Ik moet zeggen, ik snapte echt helemaal niets van het raadsel maar ik ben dan ook super slecht in wiskunde en logica. :)

 5. Ik heb het ook gelezen, exemplaar staat ook in mijn boekenkast. Ik heb het ook heel snel uitgelezen, omdat sommige dingen echt bizar zijn maar wel heel verhelderend. Binnenkort moet ik het in het Engels lezen, maar ik ken ‘m dus al, haha.

 6. Wat toevallig! Ik heb hem net uit de bieb geleend! ^_^

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>